SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Whey C 6

  • Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5958 Data: 2018-09-04 09:23:49
  • [...] jest jedną z głównych przyczyn pojawiania się nasilonego stanu zapalnego, a więc sprzyja także nowotworom. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: G.Bounous i in. Whey proteins in cancer prevention https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0304383591902002 Filipe J.Teixeira i in. Whey protein in cancer therapy: A narrative [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1982 Data: 2021-11-25 21:09:25
  • Białko po treningu

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9991 Data: 2018-09-05 08:37:53
  • [...] Sharp MH1, Lowery RP1, Shields KA2, Lane JR2, Gray JL2, Partl JM2, Hayes DW2, Wilson GJ3, Hollmer CA2, Minivich JR2, Wilson JM1. “The Effects of Beef, Chicken, or Whey Protein After Workout on Body Composition and Muscle Performance” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28399016 „The Secret of Rheo H. Blair’s Protein Powder” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10510 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] które obok tego, iż budują tkankę mięśniową i nasilają anabolizm, są jednymi z najzdrowszych pokarmów. Referencje: Alex E. Mohr i in. Resistant Starch Combined with Whey Protein Increases Postprandial Metabolism and Lowers Glucose and Insulin Responses in Healthy Adult Men https://www.mdpi.com/2304-8158/10/3/537 Sadie B. Barr and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1714 Data: 2023-01-02 07:32:20
  • [...] ma znikome znaczenie. Referencje: Kathrin Schopen, Ann C. Ewald, Bernd W. Johannes, Wilhelm Bloch, Jörn Rittweger and Petra Frings-Meuthen „Short-Term Effects of Lupin vs. Whey Supplementation on Glucose and Insulin Responses to a Standardized Meal in a Randomized Cross-Over Trial”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385353/ Turner [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12667 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1646 Data: 2022-01-31 20:29:33
  • [...] którzy mają problem z pochłanianiem góry żywności. Referencje: Naclerio F1, Seijo-Bujia M1, Larumbe-Zabala E2, Earnest CP3. “Carbohydrates Alone or Mixing With Beef or Whey Protein Promote Similar Training Outcomes in Resistance Training Males: A Double Blind, Randomized Controlled Clinical Trial”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3716 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1962 Data: 2021-03-05 13:52:23
  • [...] odmienić sytuację. Składniki aktywne suplementu poprawiają pracę mięśni oraz usprawniają układ nerwowy. Jest to propozycja dla fanów przedtreningówek. 4. ALLNUTRITION Whey Protein Budowanie masy mięśniowej powiązane jest ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko. Dobrej jakości białka, w postaci odżywki, to znakomity sposób na dopięcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2707 Data: 2022-12-05 17:25:04
  • Dieta IIFYM - elastyczny przewodnik diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8395 Data: 2018-02-06 09:55:02
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2107 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7122 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Redukcja tkanki tłuszczowej nie jest procesem szybkim ani łatwym. Organizm względnie łatwo gromadzi nadmiar energii w postaci trójglicerydów, ale mobilizuje rezerwy energetyczne powoli, niechętnie i w ostateczności. Można powiedzieć, iż cały zgromadzony w ustroju tłuszcz jest oporny, choć tak naprawdę ścisłą definicję spełniają tylko określone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8797 Data: 2020-12-16 08:45:46
  • Typowe błędy i pułapki hamujące hipertrofię

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Kulturystyka jest niewdzięcznym sportem, z czasem, po upływie wielu lat wkłada się dużo wysiłku, aby osiągnąć prawie niezauważalny progres. To samo dotyczy podnoszenia ciężarów, trójboju siłowego czy pływania. Na początku efekty są zaskakująco szybkie, niemniej chodzi o to, by nie zepsuć tego wstępnego okresu treningowego. Jakie błędy najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4084 Data: 2021-10-17 06:36:34
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 979 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • Białko serwatkowe jest jednym z najczęściej stosowanych środków ergogenicznych. Nie stało się tak bez powodu. Okazuje się, że ma wpływ na syntezę białek mięśniowych, regenerację powysiłkową, a także iż jest w stanie regulować glikemię (zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II). Naukowcy porównywali wpływ izolowanej kazeiny micelarnej i izolatu białek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2353 Data: 2021-03-10 08:32:07
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 806 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • Same odżywki mogą okazać się niewystarczające, ale w połączeniu z odpowiednim rodzajem treningu mogą zdziałać cuda. W badaniu PRISE Paul J. Arciero i wsp. zbadano, jak podawanie 3 porcji po 20 g białka serwatkowego wpłynie na skład ciała i parametry metaboliczne osób z nadwagą lub otyłością. Podział osób uczestniczących w eksperymencie: 24 osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3096 Data: 2018-05-16 13:27:43
  • Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1438 Data: 2023-10-06 09:22:43